Friday, October 31, 2008

kucing jantan & lelaki -- ada persamaan.. betol ker nyeh????

Jika anda mahu MEMAHAMI lelaki, cuba lah baca sampai habis...Lelaki ini boleh diibaratkan seperti seekor KUCING JANTAN. Mengapa?Sila scroll ke bawah:
1) Kucing jantan suka dibelai. ~ Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awekke, isteri ke, ibu ke... Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakaranda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka yang wanita kasar.
2) Kucing jantan kuat makan & cepat lapar ~ Kucing memang kuat makan & akan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, pahamajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perludicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya. Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend,belajarlah masak dari sekarang. Yang bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencarilain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau tambah ilmu rumahtangga ni.
3) Kucing jantan kuat tidur ~ Lelaki memang kuat tidur (tp ada juga yang jenis tak kuat sngt, tpbilangannya amat sikit). Dan kerana itu, bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, adayang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralihtempat tidur.Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ka???? Jadi, jangan kacau time dia tidur.
4) Kucing jantan kuat merayap ~ Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah). Mereka gemar merayap& melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunyakita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agaksama kan??? TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnyadi dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan.Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.
5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makanikan lauk nasik ~ Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu.Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena salingmemahami
6) Kucing jantan tak suka dipaksa ~ Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantangdipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macamkucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa. Nanti kenacakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki. Bagi dia space dia tp dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai diamain kayu 3 plak.
7) Kucing jantan ada perasaan ingin tahu (curiosity) ~ Kalau kucing suka melihat benda-benda pelik dan lari untukmemegangnya, samalah dengan lelaki. Mereka suka mencuba benda yang baru dan benda yang tak pernah mereka rasa. Tengoksahaja Mat Gian, lebih 85% adalah org lelaki. Lelaki ni kan ada otak kan.... Lu pikirlah sendiri manayang baik dgn yang buruk kan.
8) Kucing jantan akan merebut kawasan mereka ~ Ini selalu dalam kes lelaki samseng la ataupun Along. Nak rebut2kawasan. Mereka nak tunjuk ego mereka. Biasa lah lelaki ni mesti nak tunjuk ego mereka. Layan!!!!
9) Kucing jantan ada yang ego/buat bolayan kat tuannya/org sekeliling ~ Kucing juga ada ego mereka. Tengok kalau kita panggil ia, "miow, miowmari sini", (kalau time ia tak lapar), mampus ia nak datang kat kita. (lainlah kalau memang kucing tu dengarkata/educated). Kalu kita kejar, ia akan lari. Macam lelaki jugak, makin dikejar, makin dia nak lari darikita. Nama pun lelaki, mereka takkan nak tunduk, lebih2 lagi kepada perempuan. For sure anda kenal lelaki anda, guna labermacam cara untuk lembutkan hati mereka. Tapi bukan minta mereka tunduk dengan kita ya.. Mereka perludihormati.
10) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina ~ Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tp ada persamaannya. Ikut kajian,hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriendpertama dia (pls note: secara specificnya bukan cinta pertama tp first girlfriend pertama dia). Begitu juga denganlelaki yg modern (of coz) dan bkn yang conservative, selalunya tidak akan berkahwin dgn first girlfrienddia. Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu dari girlfriend pertama & jenis taknaktukar-tukar girlfriend/isteri (yang tu tak ikut perangai kucing la)
** FIKIR-FIKIRKAN LAH YE........ Jangan marah ye org lelaki.... Benda ninampak cam suka-suka tp ada faktanya juga...